Billigaste tygblöjan?

Vilken är den billigaste tygblöjan?

Frågorna hos den som är helt ny med tygblöjor är många. Hur gör man? Hur många behöver man? Vilken är bäst? Frågorna är många och svaren börjar väldigt ofta med orden: det beror på. Idag börjar vi med frågan, vilken blöja som är billigast? Har du börjat intressera dig för tygblöjor vet du att engångsblöjor blir en stor kostnad, utan problem över 10 000:- per blöjbarn*. Och inte går de att sälja efteråt som tygblöjor gör. Men svaret på frågan är kort och gott: vikblöjor och hemstickad ullbyxa. Hos oss får du ett 5-pack vikblöjor för 159:-, ca 31:- per vikblöja. En ullbyxa kostar dryga hundralappen med garn, och en ullkur på det för 59:-.

Vikblöja från Minimundus, 4-pack 149:-

30 vikblöjor kommer du långt på, i början kissar barn väldigt, väldigt ofta och det blir utan problem 10-12 blöjbyten på en dag. 30 vikblöjor á 31 kr + 100 kr + 59 kr = 1089 kr. Vill du inte sticka får du ett par finfina ullbyxor från Minimundus för 159:- hos oss. Kanske vill du ha ett par byxor att byta med, ulltvättmedel 29:- och en snappi för 20:- att fästa blöjan är med är vi uppe i dryga 1300:-. Två ullbyxor till i större storlek när barnet växt ur de första, 179:- styck, och tio blöjinlägg för att boosta inför natten 179:-, så blir det 1700:-. För en hel blöjperiod!

Minimundus  ullbyxa

Lika bra går det med PUL-skal. 129:- styck för ett PUL-skal från Little Lamb. Detta använde vi på vår son och vi hade tre skal att byta mellan. Då klarade vi oss utan problem i tre – fyra dagar innan det var dags för tvätt. Och det bästa av allt? Sen använder du samma blöjor till nästa barn, eller säljer och får tillbaka en stor del av det du lagt ut.

Krångligt?

Men är det inte krångligt med vikblöjor? Den tanken slog mig också först, men när jag väl testat var det otroligt smidigt. Vikblöjor tar jätteliten plats i väntan på tvätt, och sedan torkar de otroligt snabbt, även om de hänger dubbelvikta på strecket. Jag rekommenderar vikningen Mini Kite Fold till nyfödd, sedan trekantsvikning, Kite Fold/Drakvikning och sist limpvikt. Vikningarna är anpassade efter barnets storlek och justeras allterftersom barnet växer. Jag minns att vi fick byta från trekantsvikningen när den inte längre täckte rumpan. På Youtube finns massor av klipp som visar olika vikningar, sök på Flat Diaper så dyker det upp.

Bild på hur du viker Kite Fold/Drakvikning.

Är du inte ute efter vikblöjor kan du kolla in pocketblöjor (länk), vi har flera sorter till riktigt bra priser!

* 10 000:- per barn är uträknat med att barnet använder i snitt fem blöjor per dag i tre års tid som kostar 2:- styck. Tre år är nuförtiden norm vid blöjanvädning, fem blöjor tycker jag personligen låter väldigt lågt men det ska vara snittet. Till nyfödda är blöjorna otroligt billiga och det skickas ut rabattkuponger till nyblivna föräldrar, medans blöjor för äldre barn är betydligt dyrare. På andra sidor räknas det med uppåt 18 000:- per barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *