Välkommen till Lilla Lammets guide om tygbindor. Här går vi igenom allt som hör tygbindor till, framförallt fördelarna med tygbindor när det kommer till kropp, miljö och ekonomi. Denna sida är under ständig utveckling och vi älskar er input på det vi gör. Saknar ni något,
släng iväg ett meddelande! Just nu är sidan bara påbörjad, mer info kommer snart.

En engångsbinda innehåller i genomsnitt plast motsvarande hela fyra plastpåsar, enligt Andrea Donsky, författare och grundare av Naturally Savvy. Det innebär att en menstruerande person kan förbruka 1300 plastkassar per år i form av mensskydd skriver Miljö & Utveckling i septemper 2017.

Genomgång av olika modeller:

Tygbindor kommer i huvudsak i tre olika modeller, trosskydd, dagbinda och nattbinda.

Trosskyddens användningsområde är i det närmsta evinnerligt, tunna som de är så känner de flesta inte av att de sitter där. Använd trosskydd när du känner att mensen är på gång, den där sista dagen när mensen luras att det är över men plötsligt kommer det lite mer blod, tillsammans med menskopp eller tampong, vid flytningar, vid lättare inkontinensbesvär, efter samlag eller i samband med medicinering mot svampinfektion. Kallas även mini, panytliners.

Dagbindor är bindor anpassade efter normalt menstruationsflöde.

Nattbindor / Maxibindor är bindor för natten, dagar med mycket rikligt flöde eller efter förlossning. De är längre än dagbindor för att passa när du till exempel ligger ner och sover och har bättre uppsugningsförmåga.

Prova på paket är paket för där du får trosskydd, dagbinda och nattbinda av ett märke. Både för dig som är ny på tygbindor och vill prova de olika varianterna innan du köper bindor för hela perioden, eller om du behöver påfyllning av lite av varje.

Genomgång av olika material:

Tygbindor finns i flera olika material, och en binda innehåller ofta två till fyra olika textilier. En binda är uppbygd med ett skikt närmast kroppen, i mitten absorberande material och fuktspärr och ett skikt mot underkläderna.

Fuktspärren i våra bindor är av PUL. PUL-tyg är vanligtvis av bomull eller polyester som laminerats med polyuretan. PUL är ett fantastiskt material till just tygbindor, det andas samtidigt som det håller tätt, det är följsamt så bindan inte blir stel och det är tåligt i tvättmaskinen. Utan PUL skulle blod eller annan vätska läcka igenom. PUL är en typ av plast, men den är giftfri och ofta OEKO-TEX certifierad. PUL används många gånger innan produkten gjort sitt och slängs, medan plasten i engångsprodukter slängs med en gång, så i jämförelse är PUL en betydligt bättre typ av plast.

Som absorberande material finns hampa, bambu, bomull och ekologisk bomull. Alla material absorberar mycket bra, men hampa anses absorbera bäst tätt följd av bambu. Utsidan av bindorna är i samma tre material. En del är blandade till exempel bambu/bomull. Alla material är mjuka och behagliga mot kroppen. På undersidan är tyget anpassat för att ligga kvar mot underkläderna och inte halka omkring.

Alla bindor har knappar på vingarna av plast.

Varumärken i vår butik:

Imse Vimse – Gotlands stolthet, bindor i ekologisk bomull och Mini wet bags.

Myllymkusut – Finskt varumärke med bindor i bambu eller ekologisk bomull, glada färger. Även PUL-påsar.

Little lamb– bindor med torrskikt i form av fleece, bambu och Yttersta lagret är PUL för att förhindra läckage

Sonett – ekologiska tvättprodukter.