VILKEN MODELL SKA JAG VÄLJA?

Bredden av modeller inom tygblöjor är stor, så stor att det finns något för alla.

Tänk som med vinterkläder, i lager, när du skall välja variant av tygblöjor.

Lager 1

Närmast huden kan man använda ett inre lager som gör att barnet känner sig torr. Material som lämpar sig för detta kan vara mikrofleece eller silke. Så länge det yttre laget andas (ex. ull, PUL, se lager 3) mår inte huden dåligt utan lager 1. Det är tvärtom viktigt att barnet känner när det kissar för att lära sig signalerna och kunna bli blöjfri. Du kommer att märka att det inte är några problem när du provar.

Lager 2

Absorptionslagret består oftast av bomull, bambu, hampa eller mikrofiber, antingen i form av en formsydd innerblöja, en vikblöja eller inlägg i en pocketblöja. Bambu och hampa absorberar mer än de andra vilket gör att man kan ha tunnare lager av dessa samt att de torkar lite långsammare. Mikrofiber torkar snabbast. Absorptionslagret kan också förstärkas med ett inlägg av något av ovan nämnda material. Det kan vara för att man vill förstärka blöjan på natten eller för att barnet blivit större och kissar mer åt gången.

Lager 3

Skalet som skyddar kläderna man har utanpå kallas blöjbyxor och består helst av ett material som andas. Det finns också pocketblöjor som har samma funktion och som har en ficka i vilken du lägger själva absorptionslagret. Pocketblöjor finns både i variant med olika storlekar och som en one-size blöja där du med hjälp av tryckknappar reglerar storleken. Hos Lilla Lammet hittar du både pocketblöjor och rena blöjbyxor av PUL (polyuretanlaminerd polyester) eller vår personlig favorit, blöjbyxan av ull. Idag finns fantastiskt mjuk och fin merinoull att få tag på (det skall ju inte klia på bebisen). Antingen köper man färdiga yllebyxor i någon variant eller så stickar man själv. Det fina med ullen är att fettet som finns i ullen (lanolin) reagerar med kisset och bildar –TVÅL. Därför luktar blöjbyxor av ull inte kiss och de behöver bara tvättas ca var tredje till var fjärde vecka. För att byxorna skall hålla tätt behöver de behandlas med ullfett ibland, ca efter varannan tvätt. Ullen har också en fantastisk förmåga att reglera temperaturen inne i blöjan så att den håller sig behaglig oavsett årstid.

Hos Lilla Lammet hittar du våra favoriter av tygblöjor. Beprövade och noggrant utvalda modeller som sitter bra, håller tätt och fungerar smidigt i vardagen, såväl på natten som på förskolan eller utflykten. Variera lager efter behov och prova dig fram till din variant. Enkelt och smidigt ska det vara!

HUR MÅNGA BEHÖVER JAG?

Precis som med engångsblöjor varierar det från barn till barn hur många blöjor de behöver per dygn, men en siffra som ofta nämns är 24 stycken vid tvätt var tredje dag. När det gäller tygblöjor påverkas behovet dessutom av dina möjligheter att tvätta regelbundet. För att underlätta har vi satt ihop ett antal paket som vi tycker fungerar i olika situationer.

Prova-på-formsydd

2 st innerblöjor av bambu kompletta med inlägg av bambu och mikrofleece
1 st PUL-byxa i valfri färg

Baspaketet

10 st innerblöjor av bambu inklusive inlägg av bambu och mikrofleece
5 extra inlägg av bambu
3 blöjbyxor av ull och en av PUL (alternativt 3 blöjbyxor av PUL)

Det här är ett paket för dig som är sugen på att prova tygblöjor på deltid, kanske engångsblöjor på natten eller på dagis och tygblöjor hemma. Välj antingen varianten med ullbyxor eller med PUL.

Stora paketet

22 st innerblöjor av bambu inklusive inlägg av bambu och mikrofleecce
10 st extra inlägg av bambu
4 blöjbyxor av ull och en av PUL (alternativt 5 blöjbyxor av PUL)

Har du bestämt dig för att satsa fullt ut på tygblöjor har du allt du behöver för att komma igång i detta paketet.
Behöver du dessutom tvättprodukter och lanolin till ullbyxorna väljer du istället:

Grymt ekosmarta paketet

22 st innerblöjor av bambu inklusive inlägg av bambu och mikrofleecce
10 st extra inlägg av bambu
4 blöjbyxor av ull och en av PUL
0,5 l tvättmedel för ull och silke
0,3 l ullkur (lanolin)
galltvål

Nu är du redo att starta din miljömedvetna, ekonomiska och väldoftande satsning på en blöjtid utan krångel eller kladd.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *