Tygblöje-Guide

Frågorna kring tygblöjor är många. Här svarar vi på de vanligaste frågorna, och längre ner hittar ni beskrivning över olika modeller.

Hur många blöjor behöver man? 24 stycken, vid tvätt var tredje dag. Men i början går det ofta åt betydligt fler blöjor. Du kan ändå ha 24 blöjor som riktmärke, och istället tvätta oftare i början. Tvätta ca. var tredje dag, ni märker snabbt vilka tvättrutiner som passar er. I slutet när det bara går åt några enstaka blöjor kan det räcka med tvätt var femte dag.

Hur förvara smutsiga blöjor? Hemma förvaras blöjorna smidigt i till exempel en Knodd från IKEA. Plåthink är bättre än plasthink då plasten drar åt sig oönskad lukt som är svår att bli av med. Lock är inte nödvändigt. I hinken kan du ha en stor tvättpåse eller en Pail Liner för att smidigt få blöjorna från hinken in i tvättmaskinen.

En PUL-påse är ett måste för tyganvändaren. När du byter blöjor utanför hemmet, läggs blöjan i påsen som håller inne både väta och lukt. Påsen tvättas vid behov ihop med blöjorna.

Hur tvätta blöjorna? Det kan du läsa om HÄR.

KNODD från IKEA med stor tvättpåse.
KNODD från IKEA med stor tvättpåse, 10 l.

Men bajset då? Amningsbajs är mycket lätthanterligt. Det är bara att skölja av blöjan med duschslangen i dusch, badkar eller toalett. Det finns behändiga slangar att fästa i handställets kran för att enkelt kunna spola ner i toan.

När bebisen börjar äta mat ändras bajset, och nu måste bajset ner i toaletten, genom att till exempel skaka av det. För att underlätta hanteringen kan du riva bitar av ett slitet lakan och ha närmast rumpan, så slänger du tygbiten med bajset, alternativt tvättar. Många som använder tygblöjor använder sig också av EC, babypotting, det kan du läsa mer om på www.blojupproret.se. Som medlem hos Blöjupproret får du dessutom 5 % rabatt på hela Lilla lammets sortiment!

Vad är torrskikt? Torrskikt kallas det tyg som är närmast babyns hud och ger en torr känsla. Torrskikt kan vara av exempelvis fleece eller silke. I Lilla Lammets pocketblöjor är innersta tyglagret just fleece, så där behövs inget extra torrskikt. I våra formsydda medföljer ett inlägg i fleece, och det finns också lösa att köpa till. På dagtid hemma behövs inget torrskikt, då lär sig barnet att hen blir blöt vid kiss, men på natten eller bilturer kan det vara bra om barnet slipper störas av våt blöja.

MODELLER

Vikblöja: Vikblöjor är ett stycke tyg, ofta rutvävd bomull 70 x 70 cm, som viks på olika sätt. Trekantsvikning och Drakvikning och Limpvikning är de vanligaste. Över vikblöjan har barnet en ullblöjbyxa eller ett PUL-skal, som håller vätan inne och skyddar kläderna från att bli våta. Vid ullbyxa behöver du en Snappi att fästa vikblöjan med, medan Lilla lammets PUL-skal håller ihop vikblöjan utan andra hjälpmedel.

Vikblöjor är inte bara blöjor, de fungerar utmärkt som torktrasor, haklapp, snuttefilt eller solskydd i barnvagnen.

Ekonomiskt är vikblöjan oslagbar, 24 vikblöjoroch tre PUL-skal går på ca 1200:-. Då är PUL-skalen storleksanpassade så det kan behövas tre eller sex stycken till beroende på hur stort barnet hinner bli innan det är blöjfritt.

Passar dig som: gillar snabb torktid och vill minimera tvätten.

Formsydda: En formsydd blöja fästs enkelt med kardborre och passar bebisen perfekt, i motsats till vikblöjor där det kan krävas lite trixande. Över den formsydda blöjan har du sedan ullblöjbyxa eller PUL-skal. Little Lambs formsydda blöja är en väldigt populär nattblöja, då den är gjord i flera lager bambu absorberar den mycket kiss. Blöjan kan upplevas som väl bylsig på dagen, men den går fint att använda även då.

Passar dig som: vill ha bästa nattblöjan.

tygblöja
Formsydd tygblöja

PocketblöjaPocketblöjan är som ett torrskikt ihop med ett PUL-skal, med en ficka mellan de två lagren där du kan lägga blöjinlägg. En pocketblöja kan boostas med fler inlägg om du har en storkissare, eller inför natten. Efter att blöjinläggen är på plats är en pocketblöja lika smidig att få på som en engångsblöja. Pocketblöjor från Little Lamb finns i storlek 1, 2, 3 och one-size. I one-size följer det med två bambuinlägg, och i de storleksbundna följer det med en mjuk Prefold. Hela blöjan läggs i tvätt efter användning.

Passar dig som: Vill har det så smidigt som möjligt på skötbordet. Utmärkt blöja för barnvakter och förskola.

All-in-one / AIO: En All-in-one har oftast inläggen fastsydda, så inga lösa delar. På våra Imagine fäst inlägget med knappar vilket förkortar torktiden jämfört med andra All in one-blöjor. Likt pocketblöjan är denna smidig att få på för den ovane, bara att knäppa fast. Hela blöjan läggs i tvättefter användning.

Passar dig som: Vill kunna ta blöjan rätt från tvättstrecket på bebisen. Inga förberedelser behövs. Passar bra för barnvakter och förskola.

Smart Bottoms

PUL-skal: Blöjbyxor används utanpå innerblöjan (vikblöjor och formsydda) för att hålla inne vätan. Det finns blöjbyxor i ull och i PUL (polyuretanlaminerad polyester). Blöjbyxor tvättas inte efter varje användning, utan bara om de blivit smutsiga eller känns ofräscha.

PUL-Turkos

Förvaring under längre tid: Har ditt barn slutat med blöja men ni vill spara till eventuellt syskon? Vikblöjor och ullbyxor är inga problem att spara, ull mår bra av att ligga i en tättsluten plastpåse. Blöjor med resår som pocketblöjor och allt i ett behöver tas fram och tvättas var sjätte månad då resår är en färskvara som riskerar att torka ut.