Tygblöjor är ett smart val av många anledningar. Välj tygblöjor för miljön, ekonomin och för bebisen känsliga hud. Alla anledningar är lika bra!

TYGBLÖJOR OCH MILJÖN

Om vi räknar med att ett barn använder i genomsnitt 6 blöjor per dygn i 2,5 år och därefter endast nattblöja i ytterligare ett år innebär det en förbrukning på 5840 blöjor per barn! Forskning visar dessutom att barn idag blir torra långt senare än när den moderna engångsblöjan kom på 50-talet. [http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/skitbra-business_7091583.svd] Antalet blöjor som slängs skulle alltså kunna vara betydligt fler än i vårt räkneexempel, som är baserat på egna och bekantas erfarenheter.

Om du väljer att använda tygblöjor istället behöver du köpa ca 20-50 blöjor lite beroende på vilken modell du väljer och hur länge ditt barn använder blöja. Eftersom barnet tydligare känner när det har kissat med en tygblöja brukar tygblöjebarn bli blöjfria tidigare än om du använder engångsblöjor. Detta beror på att moderna engångsblöjor innehåller superabsorbenter som gör att barnet inte alls känner att det har kissat. Barnet kan därför gå väldigt länge med en nedkissad blöja och får inte heller någon signal om när det är dags att gå på pottan/toaletten. Materialet i superabsorbenterna tar dessutom oändligt lång tid att bryta ner.

Miljövinningen med tygblöjor beror klart på hur och hur ofta du tvättar och hur du torkar dina tygblöjor. Läs vidare under Tvättråd.

TYGBLÖJOR OCH EKONOMIN

Vi använder samma beräkningsexempel som i TYGBLÖJOR OCH MILJÖN; 5840 blöjor per barn under blöjperioden. De första storlekarna är inte så dyra men allt eftersom barnet växer sjunker antalet blöjor per förpackning och byxblöjor blir mer aktuella. I snitt räknar vi med 2 kr per blöja, vilket antagligen är i underkant. Detta innebär att en blöjperiod kostar 11860 kr oaktat tvättlappar, salvor och soppåsar.

För de motsvarande tygblöjorna ger du inte hälften även om du väljer lyxiga varianter och bara köper nya blöjor. Dessutom har tygblöjorna ett fantastiskt bra andrahandsvärde, vilket ju inte engångsblöjorna kan stoltsera med 🙂

TYGBLÖJOR OCH KÄNSLIG HUD

Varje barn är unikt och behöver omsorg på sitt sätt. Detta gäller även under blöjtiden. En del barn kissar mycket till exempel på natten, andra kissar ofta men lite åt gången. Vissa barn har superkänslig hud och de allra flesta har vid flera tillfällen problem med röd och irriterad hud och ibland eksem. Dagens engångsblöjor är förvisso bra på att hålla rumpan torr och de flesta hittar säkert någon variant som håller tätt även på natten. Det engångsblöjorna är absolut sämst på är att andas och att uppmärksamma barnet på när blöjan behöver bytas. Superabsorbenterna i de moderna blöjorna håller borta fukt så effektivt att barnets hud alltid är torr, ofta för torr.

Baserat på egna och bekantas erfarenheter konstaterar jag att vill du slippa svidande, argt röda rumpor och kladdiga salvor så byt till tygblöjor! Tygblöjor är luftiga och även om de absorberar bra blir de blöta vilket innebär att barnet säger ifrån att blöjan behöver bytas. Det finns dessutom alla möjligheter att variera modeller och inlägg så att du hittar en variant som passar dig och ditt barn perfekt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *