TVÄTTRÅD

TYGBLÖJOR

  • Använd flytande tvättmedel, pulver kan fastna i resåren och torka ut dem. Tvättmedlet ska ha max 5% tvål för att underlätta ursköljning. Zeoliter sliter på blöjorna och Enzymer kan irritera känslig hud.
  • I Sverige tvättas tygblöjor normalt sett i 60º, då dör bakterier. Har ni bara kissblöjor går det utmärkt att tvätta blöjor på 40º emellanåt, det är mer skonsamt för miljön. Tvätta alltid nya blöjor innan användning.
  • Använd INTE sköljmedel. Sköljmedel/mjukgörare försämrar uppsugningsförmågan och det är ju just uppsugningsförmågan vi vill skall vara stor i tygblöjan.
  • Centrifugera på högsta varvtal för att förkorta torktiden.
  • Blöjor utan PUL, som formsydda och vikblöjor, kan torktumlas, men torktumling sliter ändå på materialet och det går åt väldigt mycket energi. PUL ska inte torktumlas. Hängtorkning är alltid det bästa.
  • Fäst kardborren så inte blöjorna fastnar i varandra. På de formsydda blöjorna kan kardborren vikas in och fästas.
  • Lägg blöjorna direkt i en stor tvättpåse i en korg utan lock, det kan låta konstigt men det luktar mindre utan lock än med. När påsen är full slänger du in alltihop i maskinen, hur smidigt som helst!
  • Ättika kan hällas i sköljmedelsfacket för att göra tvätten mjuk. Om blöjorna luktar ammoniak kan ättika hällas direkt i trumman eller i sköljmedelsfacket. Tänk på att ättikan kan torka ut packningarna i tvättmaskinen så rakt i trumman är att föredra.

ULL

Ull är ett fantastiskt material. Det behöver sällan tvättas, ofta räcker det att vädra det, gärna i fuktig väderlek. När det gäller regelbunden användning av ullblöjbyxor till tygblöjor räcker det ofta att tvätta byxorna efter 2-3 veckors användning. Följ tvättanvisningarna i plaggen och använd tvättmedel för ull och silke.

Innan ullbyxorna används måste de behandlas med lanolin (ullfett). Det går till så att man löser upp lanolinet (doseras enligt förpackningen) i lite hett vatten för att sedan spädas till tänkt mängd ljummet vatten. Lägg i byxorna och låt dem ligga en bra stund, lämpligen över natten. Krama ur och låt torka på en handduk. Krångligare är det inte. Behöver upprepas efter varje tvätt i början och sedan vid behov. Hemligheten är att ammoniaken som finns i kisset tillsammans med lanolinet i ullbyxan bildar tvål! Detta innebär att ullbyxorna både håller tätt och att du slipper dålig lukt. Ett fantastiskt material helt enkelt!

TYGBINDOR

Skölj bindorna i kallt vatten efter användning, alternativt lägg de i blöt tillsammans med salt, tvätta sedan i 60 grader i maskin. Använd ej blekmedel eller sköljmedel. Får bindorna fläckar, fungerar vanligt solljus som en naturlig fläckborttagare. Häng bindorna att torka utomhus så bleks fläckarna på köpet.

TVÄTTBEKYMMER

Ibland dyker det upp bekymmer när det gäller tygblöjetvätt. Många före oss har haft bekymren och det finns massor med husmorsknep. Jag listar några nedan men har du fler så kontakta mig så hjälper jag gärna till !

Hårda blöjor

Kan bero på antingen att tvättmedel inte sköljts ur ordentligt (Kör om i maskin HELT UTAN TVÄTTMEDEL), eller att vattnet är hårt, dvs innehåller mycket kalk. I det senare fallet går det bra att köra med lite ättika som löser kalk. Var försiktig med detta dock för ättikan förstår resåren i blöjorna om det sker för ofta. Är blöjorna styva kan de gnuggas mjuka, eller sätt dig på dem i soffan framför TV:n en stund!

Dålig lukt

Kan bero på att tvättmedel inte sköljts ur ordentligt (Kör om i maskin HELT UTAN TVÄTTMEDEL). Även här fungerar ättika, det neutraliserar lukt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *