OEKO-TEX Standard 100

Samtliga tygblöjor och inlägg från Little Lamb Nappies säljer är certifierade enligt OEKO-TEX Standard 100 i den högsta prduktklassen 1. Certifieringen gäller innehåll av kemikalier både i produktion och färdig produkt. Läs mer om OEKO-TEX på deras hemsida som du når på följande länk: OEKO-TEX hemsida

BAMBU

Bambu är ett modernt material som lämpar sig mycket väl till tygblöjor. Fibrerna absorberar omkring 40% mer än bomull vilket innebär att blöjan kan göras tunnare och smidigare. Fibrerna liknar silke vilket innebär att tyget är mycket mjukt, fungerar temperaturreglerande (svalt när det är varmt och värmande när det är kallt) och är fläckavvisande. Det är naturligt bakterie. och svamphämmande vilket innebär att huden mår bra och dålig lukt motverkas.

Bambun är snabbväxande och kräver varken konstbevattning, gödsling eller besprutning med kemikalier. Efter skörd multnar resterna av plantan ner och blir gödning åt växten som skjuter nya skott 4-6 gånger per år. Odlingen är därför helt ekologisk och förbrukar tex i jämförelse med bomullsodling oändligt mycket mindre resurser. Processen som omvandlar bambun till tunna, långa, dragstarka fibrer som kan vävas eller stickas kräver dessvärre kemikalier. Kaustiksoda, som är miljömärkt av Naturskyddsföreningen som Bra Miljöval samt med Global Organic Textile Standard, är den mest miljövänliga. Helt ekologisk är alltså inte framställningen av bambublöjorna. Totalbedömningen blir ändå att bambu är ett mycket bra miljöval eftersom den totala miljöpåverkan är liten.

BOMULL

Ekologisk bomull är ett väl beprövat material nära huden. God uppsugningsförmåga, tåligt och hållbart (blöjorna i ekobomull beräknas hålla till 5-6 barn). Framställningen av bomull är dock resurskrävande inte minst vad gäller behov av vatten.

 

MICROFLEECE

Mikrofleece beskrivs ibland som syntetisk ull och är  tillverkat av polyester. Materialet har goda värmereglerande egenskaper men absorberar ingen vätska. I tygblöjesammanhang används mikrofleece som ett inre lager för att hålla rumpan torr och underlätta rengöring av blöjan när barnet bajsat.

SILKE

Silke kommer från silkeslarven (som dör under framställningen) och är ett naturmaterial som både är värmereglerande och antibakteriellt. Inlägg av silke brukar fungera bra som innersta skikt om ditt barn har extra känslig hy.

PUL (PolyUretanLaminering)

Materialet liknar Gore-Tex, dvs håller tätt för väta men andas. Kläderna hålls torra samtidigt som barnets rumpa luftas. Lilla Lammets PUL byxor är sydda av samma företag som tillverkar innerblöjorna och passar därför perfekt ihop med blöjorna.

ULL

Ull är ett fantastiskt naturmaterial. Ullen innehåller naturligt ullfett (lanolin) som tillsammans med ammoniaken i urinen bildar TVÅL! Ull är dessutom suveränt när det gäller att hålla en behaglig temperatur och att andas. Med ullblöjbyxor slipper du dålig lukt och den lilla rumpan hålls luftad och sval samtidigt som byxorna inte släpper ut någon väta när de är ordentligt behandlade med lanolin.

De blöjbyxor av ull som Lilla Lammet säljer är sydda av flera lager supermjuk helt naturligt framställd merinoull. Kliar inte ens på den mest känsliga hy och tar största hänsyn till djur och natur. Ullen kommer från gårdar som inte tillåter mulesering av fåren.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *