ORDLISTA

För att enklare förstå begreppen måste vi först fastslå att en blöja måste innehålla en absorberande del (tyg) och en del som skyddar kläder och omgivning från det blöta tyget (PUL eller ull). Förkortning av Polyuretanlaminerad polyester. Ett material som håller inne fukt och lukt men samtidigt andas, lämpar sig därför mycket bra som skal eller påse för blöjor.

AIO / All in one / Allt i ett Tre benämningar på en och samma blöja. Detta innebär att blöjan har ett yttre skal av PUL, insida av tyg och ett fastsytt blöjinlägg. Allt i en enda del.

Ai2 /All in two / Allt i två.  Tre benämningar på en och samma blöja. Blöjan som består av ett yttre skal och en absorberande del. Denna benämning används oftast om PUL-skal ihop med inlägg som fästs i skalet med knappar. Kallas också SIO – Snap in one

Blöjbyxa – numera används oftare orden PUL-skal eller Ullbyxa, det som menas är den del som sitter utanpå det absorberande tyget.

Blöjinlägg – tygbitar att lägga i blöjan som absorberar kiss.

Blöjpåse – Påse att förvara blöjorna i, om den är gjort av PUL kallas den oftast PUL-påse eller engelskans wet bag.

Boosta / Booster – Att boosta en blöja innebär att använda fler absorberande inlägg för att blöjan ska hålla längre, blöjinlägget är det som kallas booster.

Cover – amerikansk engelska för PUL-skal / blöjbyxa.

EC – Elimination Communication. Babypottning på svenska. Innebär att man erbjuder bebisen att kissa och bajsa på pottan genom att tyda barnets signaler.

Engångsinlägg – antingen är det rispapper eller bambupapper som läggs närmast barnets hud för att förenkla hanteringen av bajs, inlägget absorberar ingenting och vid bajs slängs det i soporna. Det finns även engångsinlägg som absorberar kiss och sedan slängs som används till t.ex. gDiapers.

Fitted Diaper – Engelska för Formsydd tygblöja.

Flat Diaper – Engelska för vikblöja.

Formsydd – denna blöja är enbart en absorberande del, över blöjan används PUL-skal eller ullbyxa.

H&L / Hook & Loop. Engelska för kardborre.

Igensatt – En tygblöja med torrskikt kan bli igensatt, alltså inte släppa igenom kisset. Detta händer oftast då man använt någon salva på barnet. Det går oftast att lösa med hjälp av diskmedel.

Microfleece – polyester, används som torrskikt. Ett torrskikt läggs närmast barnets hud för att ge en torrare känsla, kisset åker igenom fleecen till det absorberande inlägget.

NB /Newborn /Nyföddblöja – Blöjor som passar från 2-3 kg, jämfört med Onesize som ofta passar från 4 kg.

Onesize / OS – Många blöjor finns i storlek Onesize, från ca 4 kg uppåt 12 kg. Dessa blöjor har flera knapprader som gör att storleken kan justeras allteftersom barnet växer.

Packa blöjor – Sägs om att lägga blöjinlägg i fickan på pocketblöjor.

Pail Liner – Stor PUL-påse som passar att ha i hink.

Pocketblöja – En blöja med ett lager PUL ytterst, tyg eller torrskikt närmast huden och en ficka där blöjinlägg läggs.

Prefold – ett stort blöjinlägg som viks på olika sätt och läggs i PUL-skal eller pocketblöja.

PUL – Förkortning av Polyuretanlaminerad polyester. Ett material som håller inne fukt och lukt men samtidigt andas, lämpar sig därför mycket bra som skal eller påse för blöjor.             

PUL-skal / Skalbyxaden yttre delen av blöjan som håller inne fukt.

PUL-påseEn påse att ha använda blöjor i. Påsen håller inne fukt och lukt.

Rispapper  – rispapper eller bambupapper som läggs närmast barnets hud för att förenkla hanteringen av bajs, inlägget absorberar ingenting och vid bajs slängs det i soporna. Pappret kan tvättas vid kiss och håller ett par tvättar.

SIO – Snap in One, ett PUL-skal där inlägg knäpps fast. Kallas också allt i två.

Snappi en liten tre-armad gummigrej med hakar som används för att hålla ihop vikblöjan när den sitter runt barnet.

Torrskikt / Stay DryEtt lager som är närmast barnets hud för att ge en torrare känsla. Pocketblöjors innersta lager är ofta torrskikt, och det finns lösa inlägg att köpa och lägga i valfri blöja. Består oftast av polyster men det går även att använda inlägg av ull eller silke.

Training Pants / PotträningsbyxorSom en tunn blöja, den håller för lite kiss om barnet inte alltid hinner till toaletten under potträningen.

Vikblöjaett kvadratiskt tygstycke, oftast av bomull men finns även som bambu. Vikblöjan kan vikas på olika sätt för att passa olika stora barn. Över vikblöjan används PUL-skal eller ullbyxa.

Om blöjinlägg Hur man viker vikblöjor Tvättråd stora tygblöjeguiden om tygbindor